Ansiedad al volante



Según unos estudios realizados por un catedrático de la UAB, más de la mitad de los conductores sufren ansiedad al volante. Ésta es la noticia publicada el pasado 9 de noviembre en la web de la universidad:

Un estudi dirigit pel catedràtic de Psicobiologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació Jordi Fernández Castro sobre l’ansietat i la seva influència en la conducció, indica que a Espanya més que la meitat dels conductors (un 54%) pateix ansietat en algun grau quan es posen al volant, el 22% la sofreix en un grau considerable i el 4% mostra símptomes d’amaxofòbia (por patològica a conduir). L'estudi ha estat realitzat per Attitudes, la iniciativa social d’Audi.

L’estudi mostra que hi ha un relació molt clara entre la freqüència de conducció i l’ansietat a conduir. Així, el percentatge és molt elevat entre les persones que no condueixen mai o gairebé mai i molt més baix entre els que ho fan diàriament. No obstant això, els investigadors destaquen que fins i tot entre els que condueixen a diari, hi ha un 18% que ho fa amb ansietat, el que suposa que un dia normal, un de cada cinc cotxes és conduït per una persona que té ansietat generada pel fet de seure al volant. Influeix també el nombre d’anys que fa que es disposa del carnet de conduir: quants més anys fa que es té, menys ansietat es pateix.

Segons el treball, l’ansietat és més acusada entre les dones que entre els homes: una de quatre dones ha tingut força o molta ansietat al volant, mentre que entre els homes la proporció és d’un de cada cinc. Aspectes com l’edat, l’estat civil o el nivell educatiu no influeixen de manera especial entre els conductors amb ansietat elevada; tanmateix no succeeix el mateix amb la variable ocupació: les mestresses de casa (32%) i els estudiants (27%) són els col·lectius on és més freqüent l’ansietat en la conducció.

El comportament de la resta de conductors (47%), les condicions climatològiques adverses (27%), un tràfic intens (25%), la circulació a les grans ciutats (22%), les presses (20%), les carreteres desconegudes (20%) o conduir el cotxe d’altres persones (20%) són les situacions que produeixen més ansietat quan conduïm.

En total, el 41% dels conductors evita agafar el cotxe sempre que pot perquè no li agrada conduir, se sent nerviós o per altres qüestions purament econòmiques.

Per comunitats autònomes, Galícia és la que té un major percentatge de persones que asseguren tenir força o molta ansietat al volant, amb un 33%. A Catalunya aquest percentatge és del 18%. Balears i Euskadi, amb un 48%, són les comunitats amb major nombre de conductors que eviten la conducció. A Catalunya aquesta xifra és el 45%. 


0 Responses So Far: